A helyi identitás és kohézió erősítése című (TOP-6.9.2-16 Kódszámú) pályázat

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázatról:

A pályázat leírása és célja

A helyi közösségek fejlesztése elsősorban települések, településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti. Ez a társadalmi felzárkózási politikának is fontos eszköze, a közösségi munka hatására az érintett emberek is együttműködnek a problémák megoldásában.

Az intézkedés kapcsán közösségi települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok, továbbá közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása, szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg.

A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi civil társadalom megerősödése segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a civil aktivitás, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez való kötődés.

A helyi meglévő (humán) erőforrások felszínre kerülnek, az együttműködések következtében ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a település, települési közösségek életében.

A TOP egyik legfontosabb célkitűzése a fejlesztések integrált módon történő megvalósítása. Jelen pályázat kiemelten támogatja a közösségfejlesztési folyamatok és a partnerségi együttműködés (közösségi tervezés) megvalósítását.

A pályázat fő nyertese a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány (általa pedig a fejlesztésre kerülő városrészek), amelyet 15 éve alapított Szeged önkormányzata, célja az értékteremtő, értékközvetítő kezdeményezések támogatása kulturális, sport, határon átnyúló kapcsolatok és tehetséggondozás tekintetében. Konzorciumi partnere az Alkotó Ifjúságért Alapítvány, mely hasonlóan a tehetséggondozást tűzte zászlajára és számos ingyenes rendezvényt nyújt városszerte korosztálytól függetlenül az érdeklődő közönségnek.

A pályázat jelmondata és címe a „Közösség a közösségben”, mely jól jellemzi azt az értékteremtő munkát, amelyet a nyertesek hivatottak elvégezni a célterületeken.

A pályázat európai uniós forrásokból valósul meg, legfőbb munkatársai a fenti alapítványok elnökein kívül Cserényi Szilvia, projektmenedzser, Goretity Gorán, Goráné Rescsik Anita, Kis-Faragó Balázs és Kőházi Edina közösségfejlesztő munkatársak (korábban Vincze Renáta és Hornyik Anna Viola is látott el feladatokat).

A program 2018 februárjától működik, célja a helyi kezdeményezések feltárása, melyhez természetesen egy igényfelmérés is kapcsolódott, a helyi kulturális értékek konstatálása mellett. Mely tevékenységek támogatottak a lehetőség során? Az igényfelmérés, egy cselekvési terv elkészítése, és – legfőképpen – a programok. Ilyenek például a Tarjáni Napok, Petőfi-telepen a Fitt-telep, vagy Tápén a Gyütt-mönt találkozó.

A hatékonyság miatt minden célterületen kialakult egy-egy Info-pont is (Tarjánban ez annyiban jelentett több újdonságot, hogy ezen a célterületen korábban nem volt közösségi központ) valamint lezajlott az eszközbeszerzés. Természetesen a közösségfejlesztő munkatársak és a projektmenedzser áldozatos munkája mellett köszönet illeti a célterületeken működő közművelődési intézmények vezetőit és munkatársait is, valamint fontos kiemelni az itt tevékenykedő képviselők együttműködő-készségét, így Szécsényi Rózsa, Mészáros Tamás és Szénási Róbert segítségét. Mellettük pedig még a civil szervezetek, az önkéntes segítők és a pályázati szakemberek által nyújtott szellemi támogatást kell mindenképpen megemlíteni.

Az Alkotó Ifjúság Alapítvány által patronált 2-es célterület két rész-célterületből áll: Tápé és Petőfi-telep alkotja. Tápén Goráné Rescsik Anita, míg Petőfi-telepen pedig Kőházi Edina a közösségfejlesztő.

Petőfi-telepen megrendezett programokról bővebb információ az alábbi linken érhető el:Pályázat keretein belül megvalósuló programok:

  • Gyütt-Mönt Találkozó
  • Irodalmi Színjátszó Kör- tábor
  • Egészségügyi Szűrés
  • Generációs Majális
  • Közlekedésbiztonsági nap
  • Média Klub
  • Civil Szakmai Találkozó

2020

Irodalmi színjátszó kör-tábor: 2020. július 13-17.

Előadója színművész pedagógus és ifjúsági szakértő, Horváth Tibor volt. A foglalkozáson résztvevő gyerekek minden nap más és más mese feldolgozásában vehettek részt és annak színpadi eljátszása is a napi programok közé került. A könyvtárban, a foglalkozás keretében saját főhősük kitalálásával saját mesét is készítettek a gyerekek, melyet a nap végén haza is vihettek. Játékpárbajjal és vetélkedőkkel színesítették a foglalkozások közti időt, amellyel egy-egy tábla csokoládét nyertek a gyerekek. A tábor a hét végén, 17.-én élménybeszámolóval és táborzáró bulival zárult. Az év végéig még három alkalommal kerül a programok közé az Irodalmi színjátszó kör melynek befejezéseképpen a karácsonyi műsorban helyet kap a résztvevők által készített előadás.

 

 

Egészségügyi szűrés: 2020. október 3.

Heller Ödön Művelődési Házban „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül tartottuk meg 2020. október 3-án az Egészségügyi szűrést. A vérnyomás, vércukorszint  mérést egy mentő orvos végezte, aki a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel tájékoztatást adott a jelenlévőknek a megelőzésről és a kezelésekről és a felmerülő kérdésekre is felkészülten tudott választ adni. A program lényege és legfontosabb célkitűzése a lakosok figyelmének felhívása arra, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat, szinten tartsák és óvják azt.

 

 

Generációk délutánja: 2020. augusztus 22.

Sikeres augusztus 22.-ét tudhatnak magukénak a Heller Ödön Művelődési Házban „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül megvalósuló Generációk délutánján megjelent érdeklődők. A rendezvény a kialakult vírushelyzet és korlátozások ellenére a megfelelő egészségmegőrzési intézkedések mellett kiemelkedő lehetőséget nyújtott a közösség és minden idelátogató számára a kikapcsolódásra és az önfeledt szórakozásra. A változatos és színvonalas programok között szerepelt a Triola Alapfokú Művészeti Iskola magánének szakos növendékei által előadott musical részletek, a Tápai Ifjú Citerások és a Tiszavirág Citera Együttes, a Tápai Hagyományőrzők, ToP Dance Akrobatikus Rock ’N’ Roll bemutató, Sherin Hastánccsoport és a SZEGED Linedance Klub fellépői is. Gyermekeket egy 8 méteres légvár csalogatta játszani, de a Bűnmegelőzési Központ interaktív mobil játszóházzal míg aTarkabarka Alapítvány kézműves foglalkozásokkal készült a kicsik számára. Megmérettethették rajztudásukat az aszfaltrajzversennyel, amely lezárásaként értékes nyeremények találtak gazdára. Aki pedig megéhezett, annak sem kellett a szomszédba menni a jó ételekért, ugyanis Kószó Zoltán, egy helyi származású vendéglátós sült hallal és sült kolbásszal, míg a Kürtős Finomságok az édes és sós kürtöskaláccsal biztosította számukra a gasztronómiai élményt.

A jó hangulatot tovább fokozta a Szegeden egyre népszerűbb néptáncegyüttes a Suhancok előadása. Az esemény zárásaként pedig egy folkutazásban vehettek részt a kedves érdeklődők az Európa Harmoni(k)ában címmel.

 

 

Médiaklub: 2020. szeptember 22-30.

Egy öt alkalmas előadást hallgathattak meg 2020. szeptember 22-ei kezdettel a „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül a diákok. Az előadássorozat tematika szerint úgy épült fel, hogy az utolsó napon a résztvevő diákok bemutathatják a saját maguk által készített kisfilmet.

Az első napon betekintést nyerhettek a média világába. Olyan ismeretek megszerzésére volt lehetőségük, melyek birtokában magabiztosabban és biztonságosabban élvezhetik és kezelhetik a média világa által nyújtotta lehetőségeket. Megismerkedhettek a kamera másik oldalán a filmkészítés világával.

Második napon a filmkészítés technikai hátterét sajátíthatták el. A modern technika és a régi összehasonlítása, betekintés a filmipar világába.

Harmadik előadás alatt már a gyakorlati szempontokat gyűjtöttek össze, kisfilmeket elemeztek. Az eddig tanult elméleti ismereteket gyakorolták felismerni a filmekben.

Negyedik előadáson már a saját kisfilmjük felépítéséről tanultak: téma, beállítás, háttér, forgatókönyv. Hasznos tippeket kaptak arról, hogyan érdemes belekezdeni a filmkészítésbe és miként tudják fenntartani az érdeklődést. Bár rövid filmről beszélünk az előadó felhívta a figyelmüket arra, hogy egy öt perces kisfilm esetében az anyag akár harminc perc is lehet. Minél több a nyersanyag, annál élvezhetőbb és tartalomdúsabb anyagot adhatnak ki a kezükből.

Az ötödik és egyben utolsó előadást már a diákok tartották. A saját kisfilmjüket mutathatták be a nagyérdeműnek, amely után együtt elemezték azokat.

 

Civil szakmai találkozó: 2020. október 3.

A helyi civil szervezetek és csoportok bevonásával lezajlott egy találkozó, melynek a legfőbb célkitűzése az volt, hogy rálátást nyerjünk a helyi kulturális élet jelenlegi helyzetére. Ezalatt az  időszak alatt sajnos háttérbe szorultak a rendezvények és a programok. Ötleteket gyűjtöttünk arra, hogyan tudnánk a jövőben újra felépíteni a helyi kulturális életet a vírus előtti időszak szintjére.

 

 

Közlekedésbiztonsági nap: 2020. október 21.

A Heller Ödön Művelődési Házban a „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül első alkalommal tartottuk meg 2020. október 21-én a Közlekedésbiztonsági napot.

A Szeged Város Közösségéért Közalapítvány közös akció keretein belül hívták fel a figyelmet a helyes kerékpárhasználat fontosságára. A rendezvényen azt szerettük volna tudatosítani az emberekben, hogy az ősz beköszöntével a ködös időben még fontosabb a „Látni és látszani az utakon” kampány betartása.

A rendezvény dátumválasztása egyébként azért is volt érdekes, mert éppen ezen a napon tartják mindenütt a világban a Földünkért Világnapot, ahol a bolygónk védelmére hívják fel a figyelmet. A világnap jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, vajon a hétköznapi életünk során mit tehetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A Föld védelmében autó helyett járjunk kerékpárral!

A kerékpárok átvizsgálását és javítását szakember végezte, aki a SzegedBike Kerékpár Márkabolt és Szerviz képviseletében volt jelen az eseményen.

A helyi Polgárőrség bevonásával és közreműködésével közlekedési TOTÓ kitöltésére is vállalkozhattak a rendezvényen megjelent érdeklődők, amellyel a mindenki számára hasznos tudnivalókat rejtő kérdésekkel mérhették fel tudásukat a biciklis KRESZ szabályaival kapcsolatban. Esetlegesen felmerülő kérdésekre pedig szakszerű választ kaphattak a Polgárőrség tagjaitól.

Ajándékként a programon megjelenteknek szilikonos első és hátsó kerékpár világítással kedveskedtünk.

2019

Gyütt-Mönt Találkozó:

2019. október 20-án 10.00 és 19.00 óra között sor került az I. Tápai Gyütt-mönt találkozóra, amely a tárgyban megnevezett pályázat II. célterület, Tápé részterületén történő első rendezvénye volt. A megnyitóra 10.00 órakor került sor Szécsényi Rózsa helyi képviselőasszony köszöntő szavaival, aki elmondta, hogy a program célja a helyi közösség összetartozásának erősítése, a terület szociológiai adottságaiból fakadó konfliktus enyhítése/megszüntetése. Ezt követte a Grim-Busz Színház gyermekeknek szóló műsora, amely számos gyermeknek és szüleiknek nyújtott feledhetetlen kikapcsolódást. Ugyanezt a célközönséget szolgálta az udvarban kialakított tökfaragó-sarok, ahol képzett szakember segítségével készíthették el kicsik és nagyok az őszi dekorációt, illetve a kézműves program, az arcfestő és a lufihajtogató művész is. A színpadi műsor ebédidőben ért véget, így kiváló időzítéssel megkezdődött a tápai ételkóstoló, amelyet a helyi illetőségű Kószó Zoltán készített el. Mellette lehetőség nyílt a helyi és gyütt-mönt termelők portékáinak megízlelésére is, akik emellett egész napos vásárral kedveskedtek a Tápén élő lakosságnak. Az étel „ledolgozását” segítendő a délután folyamán sor került a Gyöprugi Egyesület táncházára is (Patyi Zsófia szervezésében, aki szintén gyütt-möntnek számít a településen), amelyen fiatalok és idősebbek egyaránt örömmel ropták a tradicionális táncokat.

A délután egyik legmeghatározóbb eseménye Havasi Valéria interaktív workshopja volt az elfogadásról, ahol a különböző illetőségű lakosság közös játéka segítette az egymással való megismerkedést és az egymás iránti megnyílást, befogadást. Szintén a délután fontos eseménye a Tápé értékeiről szóló kapcsos könyv bemutatása, amelyet Hornyik Anna Viola közösségfejlesztő és Szécsényi Rózsa képviselő közösen ajánlottak az itt élők figyelmébe, felhívva a figyelmet arra, hogy a kiadvány bővítésére még van lehetőség: alakítsuk együtt a tartalmat!

A késődélután legszínvonalasabb produkciója a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek előadása volt, amelyet a tápai illetőségű Bánvölgyi Tamás szervezett. A fellépők között a „gyütt-mönt” Kónya Krisztina is megtalálható, aki operett darabokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, de sor került még táncos, prózai és verses bemutatókra is.

Az este zárásaként a Desszert zenekar lépett fel (amelyben szintén van helyi illetőségű tag), igazi nosztalgikus hangulatot varázsolva a Gyütt-mönt találkozó megkoronázáshoz.

Az esemény során egész napos programpont volt a Honismereti Gyűjtemény megtekintése Molnár Mária vezetésével és Patyi Zsófia fotókiállítása.