A helyi identitás és kohézió erősítése című (TOP-6.9.2-16 Kódszámú) pályázat

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázatról:

A pályázat leírása és célja

A helyi közösségek fejlesztése elsősorban települések, településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti. Ez a társadalmi felzárkózási politikának is fontos eszköze, a közösségi munka hatására az érintett emberek is együttműködnek a problémák megoldásában.

Az intézkedés kapcsán közösségi települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok, továbbá közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása, szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg.

A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi civil társadalom megerősödése segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a civil aktivitás, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez való kötődés.

A helyi meglévő (humán) erőforrások felszínre kerülnek, az együttműködések következtében ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a település, települési közösségek életében.

A TOP egyik legfontosabb célkitűzése a fejlesztések integrált módon történő megvalósítása. Jelen pályázat kiemelten támogatja a közösségfejlesztési folyamatok és a partnerségi együttműködés (közösségi tervezés) megvalósítását.

A pályázat fő nyertese a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány (általa pedig a fejlesztésre kerülő városrészek), amelyet 15 éve alapított Szeged önkormányzata, célja az értékteremtő, értékközvetítő kezdeményezések támogatása kulturális, sport, határon átnyúló kapcsolatok és tehetséggondozás tekintetében. Konzorciumi partnere az Alkotó Ifjúságért Alapítvány, mely hasonlóan a tehetséggondozást tűzte zászlajára és számos ingyenes rendezvényt nyújt városszerte korosztálytól függetlenül az érdeklődő közönségnek.

A pályázat jelmondata és címe a „Közösség a közösségben”, mely jól jellemzi azt az értékteremtő munkát, amelyet a nyertesek hivatottak elvégezni a célterületeken.

A pályázat európai uniós forrásokból valósul meg, legfőbb munkatársai a fenti alapítványok elnökein kívül Cserényi Szilvia, projektmenedzser, Goretity Gorán, Goráné Rescsik Anita, Kis-Faragó Balázs és Kőházi Edina közösségfejlesztő munkatársak (korábban Vincze Renáta és Hornyik Anna Viola is látott el feladatokat).

A program 2018 februárjától működik, célja a helyi kezdeményezések feltárása, melyhez természetesen egy igényfelmérés is kapcsolódott, a helyi kulturális értékek konstatálása mellett. Mely tevékenységek támogatottak a lehetőség során? Az igényfelmérés, egy cselekvési terv elkészítése, és – legfőképpen – a programok. Ilyenek például a Tarjáni Napok, Petőfi-telepen a Fitt-telep, vagy Tápén a Gyütt-mönt találkozó.

A hatékonyság miatt minden célterületen kialakult egy-egy Info-pont is (Tarjánban ez annyiban jelentett több újdonságot, hogy ezen a célterületen korábban nem volt közösségi központ) valamint lezajlott az eszközbeszerzés. Természetesen a közösségfejlesztő munkatársak és a projektmenedzser áldozatos munkája mellett köszönet illeti a célterületeken működő közművelődési intézmények vezetőit és munkatársait is, valamint fontos kiemelni az itt tevékenykedő képviselők együttműködő-készségét, így Szécsényi Rózsa, Mészáros Tamás és Szénási Róbert segítségét. Mellettük pedig még a civil szervezetek, az önkéntes segítők és a pályázati szakemberek által nyújtott szellemi támogatást kell mindenképpen megemlíteni.

Az Alkotó Ifjúság Alapítvány által patronált 2-es célterület két rész-célterületből áll: Tápé és Petőfi-telep alkotja. Tápén Goráné Rescsik Anita, míg Petőfi-telepen pedig Kőházi Edina a közösségfejlesztő.

Petőfi-telepen megrendezett programokról bővebb információ az alábbi linken érhető el:Pályázat keretein belül megvalósuló programok:

  • Gyütt-Mönt Találkozó
  • Irodalmi Színjátszó Kör
  • Egészségügyi Szűrés
  • Generációk délutája
  • Közlekedésbiztonsági nap
  • Média Klub
  • Civil Szakmai Találkozó

2022

Közlekedésbiztonsági nap:  2022. április 13.

2022.április 13-án TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül harmadik alkalommal valósult meg a Közlekedésbiztonsági nap.

A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogennel futó rendezvény keretein belül hívnánk fel a figyelmet a kerékpárhasználat fontosságára és a biztonság és a szabályok betartására.

A komplex rendezvény keretein belül több területen is gyarapíthatták ismereteiket az érdeklődők. Lehetőség nyílt a KRESZ szabályainak elsajátítására és tudásuk ellenőrzésére egy TOTÓ kitöltésével, amelyekért szilikon led világítással vagy láthatósági mellénnyel és bicikli csengővel kedveskedtünk.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Rendőrkapitányság Bike Safe programja ingyenes kerékpárregisztrációt biztosított a megjelentek számára. Ez a lehetőség számos előnnyel jár mindenki számára, ugyanis a regisztrációt követően a kerékpár a Rendőrség rendszerébe kerül. A későbbiekben esetleges kár vagy lopás esetén, a már regisztrált bicikliket hatékonyabban és gyorsabban van esély megtalálni.

A kerékpárok átvizsgálását és javítását szakember végezte.

A rendezvény a hatályos jogszabályoknak megfelelően kiemelt érdeklődéssel és sikerrel zajlott le.

 

Generációs Sportnap:  2022. március 26.

A TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül harmadik alkalommal került megrendezésre a Generációs programunk.

Idén a Generáció jegyében megrendezett sportnap lehetőséget kínált mindenki számára, hogy közelebbről és alaposabban megismerhesse a sportágakat.  A legkisebbtől az idősebb korosztályig mindenki számára izgalmas volt a délelőtt. A művelődési ház minden termében más és más sportot próbálhattak ki. Míg az egyikben babatorna és karate, addig a másikban a bosu és a jump, a harmadikban pedig spinning, jóga, zumba és a strong csalogatta a mozogni vágyókat. Természetesen az agytorna sem maradhatott ki a programból, a Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtára helyszínt adott a sakk bemutatónak. Eközben a színpadon a CDC tánciskola, a Kozmosz Akrobatikus Rock „N” Roll növendékei és a Sherin Bellydance tanítványai mutatták meg tánctudásukat. A Generációs Sportnap sztár óraadója Béres Alexandra volt.

Az eseményt családi vetélkedővel zártuk, ahol a jókedv és a szórakozás mellett értékes nyereményeket nyerhettek az indulók.

A rendezvény teljes időtartama alatt a szegedi Gabonakutató GK Food gluténmentes termékbemutatóját és termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

A sportnapra szép számmal érkező vendégek pozitív visszajelzései alapján a rendezvény nagy sikerrel zajlott le.

 

Médiaklub:  2022. március 7-11.

A TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül harmadik Médiaklub foglalkozássorozatunkat tartottuk meg 2022.március 7-11-ig.

A program első, második és harmadik napján a gyerekek ellátogattak a Belvárosi Moziba. Megismerkedtek a mozi történelmével és a kezdetleges filmkészítés rejtelmeivel. Az idén 101 éves mozi bemutatása során sok érdekes és hasznos információt hallhattak a jelenlévők és megnézték a film és mozitörténetet bemutató kiállítást is.

Márki Gábor a Rádió88-ban Gedzoként ismert műsorvezető is előadást tartott a gyerekeknek. Mesélt nekik a rádióban végzett munkájáról és a rádiózás történetéről és felépítéséről.

A harmadik nap végén a gyerekekkel közösen A Fantasztikus Róka Úr filmet néztük meg.

A negyedik és ötödik nap a művelődési házban gyűltünk össze. Ott a mozival és a filmekkel kapcsolatos témákat dolgoztunk fel, beszélgettünk az általuk ismert filmekről és a Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtára segítségével pedig betekintést nyerhettek egy-egy mozifilm alapjául szolgáló könyvbe. Elmesélték melyek a kedvenc filmjeik és miért, majd pedig kézműves foglalkozással kelthették életre egy-egy karaktert ezekből.

A Médiaklub a hatályos jogszabályoknak megfelelően sikerrel zajlott le.

 

Médiaklub:  2022. február 7-11.

A TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül második Médiaklub foglalkozássorozatunkat tartottuk meg 2022.február 7-11-ig.

A program nyitónapján a gyerekek ellátogattak a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol betekintést nyerhettek a színházi élet működésébe, működtetésébe. Lehetőségük nyílt megnézni mi zajlik a színfalak mögött és azt is, hogy hogyan lesz elképzelésből valóság a színpadon. Megtekinthettek minden technikai hátteret, kipróbálhatták milyen is a színpadon állni. Megismerkedtek a színház történetével és a legnagyobb művészeivel.

A második napon a művelődési házban gyűltünk össze. Ott a színművészettel kapcsolatos témákat dolgoztunk fel, beszélgettünk az általuk ismert színdarabokról és a Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtára segítségével pedig betekintést nyerhettek egy-egy színházi darab alapjául szolgáló könyvbe.

A harmadik napon ismét egy külsős helyszínre kalauzoltuk el a gyerekeket. Ezúttal a Városi Televízió engedett betekintést a csoportnak a színfalak mögé. Megismerkedtek a kamerarendszer és a fénytechnika művészetével. A vágás és hangtechnika történetével és működésével. A gyerekek kipróbálhatták milyen is a kamera másik végén állni. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy megmutassák magukat a képernyőn keresztül a társaiknak, mint riporter vagy bemondó. A műfaj iránt érdeklődők pedig megtudták, milyen irányú végzettség szükséges a hasonló munkakörök betöltéséhez a későbbiekben. Mindenki számára emlékezetes nap volt.

A negyedik és az ötödik napon ismét a művelődési ház adott otthont a foglalkozásoknak. Amelyben filmnézés, élménybeszámoló, könyvtári foglalkozás és játék is szerepelt.

 

Civil Szervezetek Találkozója:  2022. január 31.

2022. január 31-én TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül harmadik és egyben utolsó alkalommal valósult meg a Civil Szakmai Találkozó.

Lehetőség volt a szervezetek és csoportok számára arra, hogy megoszthassák a terveiket ez évre vonatkozóan. Megosztották egymással élményeiket, tanácsok és tapasztalatok cseréltek gazdát.

A több mint két éve tartó pandémia visszavetette a virágzó kultúrális életet nem csak a helyiek körében, hanem szinte az egész világon. Az összejövetel elsődleges célja a tavajihoz hasonlóan, hogy segítse fenntartani a vírus miatt nehéz helyzetbe került helyi civil szervezeteket és csoportokat, biztosítani számukra a lehetőséget a kölcsönös küzdelemre és a talponmaradásra valamint bíztatni egymást arra, hogy közös erővel visszahozhassuk a helyi  programokat, rendezvényeket és összefogásokat a közösségünk életében.

A Civil Szakmai Találkozó ebben az évben is nagy sikerrel és ötletgazdag megvalósításra váró  javaslatokkal zajlott le. Élménydús és és hasznos volt minden érdeklődő számára.

2021

Egészségügyi szűrés:  2021. december 4.

A TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül harmadik alkalommal valósult meg Egészségügyi szűrés 2021. december 4-én. A program lényege az egészségmegőrzés, a megelőzés és a szakszerű kezelés.  A vírusidőszak alatt ezek kiemelkedő jelentőségűek. A vérnyomás, vércukorszint mérést, valamint a BMI index megállapítását egy mentős orvos végezte, aki a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel tájékoztatást adott a jelenlévőknek a megelőzésről és a kezelésekről. Sok, a rendezvényre kilátogató és a vizsgálatot igénybe vevő személy egyaránt szakszerű és felkészült választ kapott a felmerülő kérdéseire a vírushelyzet, valamint az egészségügyi állapotával kapcsolatban is. A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésével véradásra is lehetősége volt a segíteni vágyóknak. A nagyteremben pedig a szegedi Gabonakutató, GK Food és a Finoman Webáruház gluténmentes termékcsaládjának kóstolással egybekötött bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. Tekintettel a jelenlegi körülményekre, a rendezvényre kilátogatóknak fertőtlenítő kendővel készültünk. Az Egészségügyi szűrés nagy érdeklődéssel zajlott le.

 

Generációs Halloween:  2021. október 29.

A Heller Ödön Művelődési Házban a TOP 6.9.2-16 „Közösség a közösségben” című pályázat keretein belül második alkalommal került megrendezésre 2021. október 29-én a Generációs program. Ebben az évben a Halloween ünnepe volt a középpontban.

A halloween elengedhetetlen hagyománya a töklámpás faragás és a jelmezek. Mi más is juthatna az eszébe bárkinek erről az ünnepről, mint a csoki és a cukor, vicces feladatok és a tréfák. A világszerte elterjedt mondás: „Csokit vagy csalok”. A Generációs Halloween-nel egy olyan családi rendezvényt sikerült megvalósítanunk, amely érdekes és szórakoztató volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Idén generációs jelmezversenyt hirdettünk, ami annyit jelent, hogy olyan családok és csapatok jelentkezését vártuk, ahol megmutatkozik a résztvevők közötti korkülönbség kisebb–nagyobb mértékben. Ennek eredményeképpen sok ötletes családi és egyedi jelmezeket vonultattak fel a versenyre jelentkezők. A három tagból álló zsűrinek most sem volt könnyű dolga. A versenyt I-III. helyezettig könyvjutalommal és halloween-i finomságokkal jutalmazták. A versenyen három különdíj is gazdára talált a Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtára közreműködésével.

Több mint harminc gyerek készített egyedi lámpásokat. Ezeket a nap végéig mindenki megtekinthetett, majd a kis kreatív faragók haza is vihették alkotásaikat. Azok számára, akik megéheztek, alkalomhoz illő és ijesztő süteményekkel és gyümölcsökkel készültünk. A felnőttek számára forralt bor, a gyerekeknek pedig meleg tea oltotta a szomját.

Az délutánt Kovácsovics Fruzsina gyermekkoncertjével koronáztuk meg. A háromszoros Fonogram díjas magyar énekesnő és dalszerző erre az alkalomra készült interaktív koncertje mozgatta meg a jókedvű közönséget.

A rendezvény a hatályos jogszabályoknak megfelelően hatalmas érdeklődéssel és sikerrel zajlott le.

 

Gyütt-mönt Találkozó:  2021. október 2.

A Heller Ödön Művelődési Házban a TOP 6.9.2-16 „Közösség a közösségben” című pályázat keretein belül került megrendezésre 2021. október 2-án a III. Gyütt-mönt Találkozó.

Tápén a kezdés évében végzett felmérések következtében megmutatkoztak, hogy milyen programokra és fejlesztésekre van szüksége a helyi közösségnek.

A Gyütt-mönt Találkozó idén is lehetőséget biztosított, hogy jobban megismerhessük egymást. Az ide költözőknek alkalmuk nyílt arra, hogy bemutassák milyen értékekkel és hagyományokkal gazdagítják ezt az amúgy is nagy múlttal rendelkező városrészt.

A napot a süteménysütő versennyel nyitottuk meg még délelőtt, amikor is a helyi és a „gyütt-mönt” versenyzők mutathatták meg, mennyire is mozognak otthonosan a sütemények világában. Erre édes sütemény, sós sütemény és krumplis lepény kategóriában volt lehetőség. Az elkészült süteményeket három tagú zsűri bírálta el. A kategóriák legjobbjait I-III. helyig ajándékokkal jutalmaztuk.

A gyerekekről sem feledkeztünk meg, számukra is készültünk egy fergeteges bábszínházzal.  A GRIMASK Színház „Állati La Fontaine” című interaktív és humorral fűszerezett előadásával szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

A Gyékényből Szőtt Egyesület egész délutánt kitöltő kézműves foglalkozással vezette be a Tápén oly régóta hagyományként tisztelt gyékényszövés mesterségébe az érdeklődőket.

A nap a hagyományok felelevenítésével és az önfeledt szórakozással folytatódott. A Tápai Hagyományőrző Egyesület táncelőadásával a helyi, míg a több környező faluból és városból érkezett néptánc együttesek pedig a „gyütt-mönt” értékek bemutatásával színesítették a délutánt.

A süteménysütő verseny eredményhirdetése után Bánvölgyi Tamás és Szilágyi Annamária előadása zárta a napot. A Tápéról szóló versek és énekek hangzottak el, mintegy méltó lezárásaként a rendezvénynek.

A harmadik és egyben a pályázaton belül utoljára lezajlott Gyütt-mönt Találkozó a jelenleg is fennálló vírushelyzet ellenére fergeteges hangulatban és nagy érdeklődéssel zajlott le.

A Gyütt-mönt Találkozó, mint olyan, a városrész értékeit kiválóan bemutató program a jövőben akár helyi hagyománnyá is alakulhat.

 

Egészségügyi szűrés:  2021. október 2.

A TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül második alkalommal tartottunk Egészségügyi szűrést a Búcsú téren 2021. október 2-án.

Az egészség szó hallatán sokaknak pusztán fizikai egészség, a betegségek elkerülése jut eszükbe. Azonban fontos kiemelnünk egészségről csak akkor beszélhetünk, ha testünk és lelkünk egymással, a környezetünkkel és a világgal is harmóniában van. Ennek a szemléletnek az elsajátítása igencsak fontos, hiszen fizikai és lelki állapotunk egymással szoros összefüggésben van. Egyik sem lehet meg a másik nélkül.

A program lényege és legfontosabb célkitűzése tudatosítani azt, hogy a világot megmozgató vírus mindannyiunk életét megformálta. Fontos felismernünk, hogy az egészségmegőrzés a vírusidőszak alatt kiemelkedő jelentőségű.

A vérnyomás, vércukorszint mérést, valamint a BMI index megállapítását egy mentős orvos végezte, aki a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel tájékoztatást adott a jelenlévőknek a megelőzésről és a kezelésekről.

Sok, a rendezvényre kilátogató és a vizsgálatot igénybe vevő személy egyaránt szakszerű és felkészült választ kapott a felmerülő kérdéseire a vírushelyzet, valamint az egészségügyi állapotával kapcsolatban is.

Tekintettel a jelenlegi körülményekre, a rendezvényre kilátogatóknak fertőtlenítő kendővel készültünk.

Az Egészségügyi szűrés ez évben is nagy érdeklődéssel zajlott le.

 

Közlekedésbiztonsági nap:  2021. augusztus 18.

2021. augusztus 18-án TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül második alkalommal valósult meg a Közlekedésbiztonsági nap. A „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” szlogennel futó rendezvény keretein belül hívnánk fel a figyelmet a kerékpárhasználat fontosságára.

A rendezvényen azt szerettük volna tudatosítani az emberekben, hogy a biztonság és a szabályok betartása nagyon fontos.

A komplex rendezvény keretein belül több területen is gyarapíthatták ismereteiket az érdeklődők. Lehetőség nyílt a KRESZ szabályainak elsajátítására és tudásuk ellenőrzésére egy TOTÓ kitöltésével, amelyekért szilikon led világítással vagy láthatósági mellénnyel kedveskedtünk.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Szegedi Rendőrkapitányság Bike Safe programja ingyenes kerékpárregisztrációt biztosított a megjelentek számára. Ez a lehetőség számos előnnyel jár mindenki számára, ugyanis a regisztrációt követően a kerékpár a Rendőrség rendszerébe kerül. A későbbiekben esetleges kár vagy lopás esetén, a már regisztrált bicikliket hatékonyabban és gyorsabban van esély megtalálni.

A Bűnmegelőzési Központ interaktív mobil játszóházzal települt ki a helyszínre. A gyerekek hasznos információkat tanulhattak meg különböző fa játékokon és előre felépített szimulációs pályákon.

A kerékpárok átvizsgálását és javítását szakember végezte, aki a SzegedBike Kerékpár Márkabolt és Szerviz képviseletében volt jelen az eseményen.

A rendezvény a hatályos jogszabályoknak megfelelően kiemelt érdeklődéssel és sikerrel zajlott le.

 

Irodalmi színjátszó kör:  2021. július 5-9.

A Heller Ödön Művelődési Házban a TOP 6.9.2-16 „Közösség a közösségben” című pályázat keretein belül második alkalommal került megrendezésre 2021. július 5.-i kezdettel az egy hetes Irodalmi Színjátszó Kör-tábor.

A tavaly megrendezett táborhoz hasonlóan, idén is nagy érdeklődés övezte a játékos tanulást elősegítő, mesés történelem jegyében megtartott tábort.  A táborban 6 éves kortól vártuk a vállalkozó szellemű gyerekek jelentkezését.

A történelem során rengeteg olyan érdekességgel találkozhatunk az iskolában, amelyet szívesen kipróbálnánk és eljátszanánk napjainkban is. Ez a program erre adott lehetőséget az idén is szép számmal jelentkező gyerekeknek.

A kézműves foglalkozások is nagy szerepet kaptak. A gyerekek megtervezték majd el is készítették a saját jelmezeiket a kiosztott szerepek alapján. A héten minden nap elpróbálták a választott színdarabot és új érdekességeket tanultak meg egy-egy adott történelmi korszakról. Sok időt töltöttek a Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtárában, ahol foglalkozások keretében is bővíthették ismereteiket mindenféle témában.

Felfedeztük Tápé kiemelt látványosságait, felkerestük történelmi helyszíneit és szokásait és elsétáltunk a Tisza-partra is.

Pénteken a héten elpróbált és begyakorolt színdarabot, a Mátyás, az igazságos címmel a táborzáró keretein belül az összegyűlt szülők előtt adták elő.

Összesen 21 fővel induló tábor nagy sikerrel és sok megszerzett tudással és tapasztalattal zárult.

 

Gyütt-mönt Találkozó:  2021. június 19.

A Heller Ödön Művelődési Házban a TOP 6.9.2-16 „Közösség a közösségben” című pályázat keretein belül második alkalommal került megrendezésre 2021. június 19-én a Gyütt-mönt Találkozó.

Tápén a kezdés évében közösségi interjú készült, melyet a közösségi beszélgetések követtek.  Összeállítottak egy kérdőívet, melyek megmutatták, hogy milyen programokra és fejlesztésekre van szüksége a helyi közösségnek.

A Gyütt-mönt kérdés már régóta jelen van Tápé életében. Régen a tápéiak nagyon meggondolták, hogy kit fogadnak be a faluba, hiszen igen féltették, őrizték értékeiket, földjeiket, hagyományaikat. Szerencsére ez már a múlt, nagyon sok fiatal tekinti ma már otthonának Szeged város ezen részét. Az ide költözők bemutathatják azt, hogy milyen értékekkel öregbítik a helyet, mit adnak hozzá a régi hagyományokhoz Tápén. Ezen alkalomból lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy jobban megismerhessük egymást, hogy mindannyiunknak élhető, kedvelt lakóhelye legyen, ez a kultúrában gazdag városrész.

Ezen a napon köszöntöttük városrészünk új lakóit, az újszülötteket. Szám szerint nyolcvannégy babának és szüleinek kedveskedtünk emléklappal és egy szál virággal, Somogyi Könyvtár Tápai Fiókkönyvtára pedig egy baba könyvcsomaggal. Színes gyermekprogramjaink közé sorolhatjuk a Tarkabarka Alapítvány és a Gyékényből Szőtt Egyesület kézműves programját, az Aranygyapjú bábelőadását és az Alma Együttes koncertjét is. Felléptek a művelődési ház csoportjai is. A közönség láthatta a legkisebb korosztály balett előadását, TOP Dance Company akrobatikus Rock N’ Roll majd Sherin hastáncbemutatóját és a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak előadását.

Kónya Krisztina Horák Renátával és Szilágyi Annamáriával a Szegedi Nemzeti Színház vezető művészei. Erre az alkalomra hozták létre a Vidám Lányok formációt az optimizmus és a női sokoldalúság kihangsúlyozásának jegyében. Színes műsoruk közkedvelt operett, musical és örökzöld dalokból állt.

A Vidám Lányok után a Komoly Férfiak is színpadra álltak. Vezetőjük, Bornai Tibor, a KFT billentyűse ezúttal gitárt ragadott. Olyan dalokat válogatott össze, amelyek közös jellemzője a jókedv, a tapsolható tempó és a slágeresség. Ezért szerepelt a műsoron az Afrika, az Elizabet, az Üzenet a liftből és a Gázgyár. Persze új szerzemények is elhangzottak.

Gyöprugi táncegyüttes sötétedés után tűz körüli tánccal és parázsugrással míg a Fire Fantasy tűzzsonglőr csapat pedig látványos mutatványokkal kápráztatta el a megjelent érdeklődőket.

A fellépők közül többen tápéi születésűek és lakosok, ilyen például Kónya Krisztina a Vidám Lányok vagy Bálint Zsolt a Komoly Férfiak Kivéti Társaság egyik oszlopos tagja, de a művelődési Ház csoportjai közül is többen élnek és tevékenykednek Tápén. A Gyütt-mönt találkozó sikerét az adja, hogy harmóniában és összefogásban olyan programot tudtunk szervezni, amely az itteni kultúrát  és hagyományt öregbíti, ezáltal pedig egyre népszerűbbé és ismertebbé teszi Tápét és annak értékeit.

A rendezvény a hatályos jogszabályoknak megfelelően hatalmas érdeklődéssel és sikerrel zajlott le.

 

Civil Szervezetek Találkozója:  2021. június 04.

2021. június 4-én TOP 6.9.2-16 „közösség a közösségben” a Helyi identitás és kohézió erősítése Szegeden című projekt keretein belül második alkalommal valósult meg a Civil Szakmai Találkozó.

A több mint egy éve tartó pandémia visszavetette a virágzó kultúrális életet nem csak a helyiek körében, hanem szinte az egész világon. Az összejövetel elsődleges célja a tavajihoz hasonlóan, hogy segítse fenntartani a vírus miatt nehéz helyzetbe került helyi civil szervezeteket és csoportokat, biztosítani számukra a lehetőséget a kölcsönös küzdelemre és a talponmaradásra valamint bíztatni egymást arra, hogy közös erővel visszahozhassuk a helyi  programokat, rendezvényeket és összefogásokat a közösségünk életében.

Szó esett továbbá a szervezetek és csoportok terveiről az ez évre és a jövő évre vonatkozóan. Megosztották egymással élményeiket, tanácsok és tapasztalatok cseréltek gazdát.

A Civil Szakmai Találkozó ebben az évben is nagy sikerrel és ötletgazdag megvalósításra váró  javaslatokkal zajlott le. Élménydús és és hasznos volt minden érdeklődő számára.

 

2020

Közlekedésbiztonsági nap: 2020. október 21.

A Heller Ödön Művelődési Házban a „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül első alkalommal tartottuk meg 2020. október 21-én a Közlekedésbiztonsági napot.

A Szeged Város Közösségéért Közalapítvány közös akció keretein belül hívták fel a figyelmet a helyes kerékpárhasználat fontosságára. A rendezvényen azt szerettük volna tudatosítani az emberekben, hogy az ősz beköszöntével a ködös időben még fontosabb a „Látni és látszani az utakon” kampány betartása.

A rendezvény dátumválasztása egyébként azért is volt érdekes, mert éppen ezen a napon tartják mindenütt a világban a Földünkért Világnapot, ahol a bolygónk védelmére hívják fel a figyelmet. A világnap jó alkalom arra, hogy elgondolkodjunk azon, vajon a hétköznapi életünk során mit tehetünk a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A Föld védelmében autó helyett járjunk kerékpárral!

A kerékpárok átvizsgálását és javítását szakember végezte, aki a SzegedBike Kerékpár Márkabolt és Szerviz képviseletében volt jelen az eseményen.

A helyi Polgárőrség bevonásával és közreműködésével közlekedési TOTÓ kitöltésére is vállalkozhattak a rendezvényen megjelent érdeklődők, amellyel a mindenki számára hasznos tudnivalókat rejtő kérdésekkel mérhették fel tudásukat a biciklis KRESZ szabályaival kapcsolatban. Esetlegesen felmerülő kérdésekre pedig szakszerű választ kaphattak a Polgárőrség tagjaitól.

Ajándékként a programon megjelenteknek szilikonos első és hátsó kerékpár világítással kedveskedtünk.

Civil szakmai találkozó: 2020. október 14.

A helyi civil szervezetek és csoportok bevonásával lezajlott egy találkozó, melynek a legfőbb célkitűzése az volt, hogy rálátást nyerjünk a helyi kulturális élet jelenlegi helyzetére. Ezalatt az  időszak alatt sajnos háttérbe szorultak a rendezvények és a programok. Ötleteket gyűjtöttünk arra, hogyan tudnánk a jövőben újra felépíteni a helyi kulturális életet a vírus előtti időszak szintjére.

 

Egészségügyi szűrés: 2020. október 3.

Heller Ödön Művelődési Házban „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül tartottuk meg 2020. október 3-án az Egészségügyi szűrést. A vérnyomás, vércukorszint  mérést egy mentő orvos végezte, aki a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel tájékoztatást adott a jelenlévőknek a megelőzésről és a kezelésekről és a felmerülő kérdésekre is felkészülten tudott választ adni. A program lényege és legfontosabb célkitűzése a lakosok figyelmének felhívása arra, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat, szinten tartsák és óvják azt.

 

Médiaklub: 2020. szeptember 22-30.

Egy öt alkalmas előadást hallgathattak meg 2020. szeptember 22-ei kezdettel a „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül a diákok. Az előadássorozat tematika szerint úgy épült fel, hogy az utolsó napon a résztvevő diákok bemutathatják a saját maguk által készített kisfilmet.

Az első napon betekintést nyerhettek a média világába. Olyan ismeretek megszerzésére volt lehetőségük, melyek birtokában magabiztosabban és biztonságosabban élvezhetik és kezelhetik a média világa által nyújtotta lehetőségeket. Megismerkedhettek a kamera másik oldalán a filmkészítés világával.

Második napon a filmkészítés technikai hátterét sajátíthatták el. A modern technika és a régi összehasonlítása, betekintés a filmipar világába.

Harmadik előadás alatt már a gyakorlati szempontokat gyűjtöttek össze, kisfilmeket elemeztek. Az eddig tanult elméleti ismereteket gyakorolták felismerni a filmekben.

Negyedik előadáson már a saját kisfilmjük felépítéséről tanultak: téma, beállítás, háttér, forgatókönyv. Hasznos tippeket kaptak arról, hogyan érdemes belekezdeni a filmkészítésbe és miként tudják fenntartani az érdeklődést. Bár rövid filmről beszélünk az előadó felhívta a figyelmüket arra, hogy egy öt perces kisfilm esetében az anyag akár harminc perc is lehet. Minél több a nyersanyag, annál élvezhetőbb és tartalomdúsabb anyagot adhatnak ki a kezükből.

Az ötödik és egyben utolsó előadást már a diákok tartották. A saját kisfilmjüket mutathatták be a nagyérdeműnek, amely után együtt elemezték azokat.

 

Generációk délutánja: 2020. augusztus 22.

Sikeres augusztus 22.-ét tudhatnak magukénak a Heller Ödön Művelődési Házban „A helyi identitás és kohézió erősítése” című (TOP-6.9.2-16 kódszámú) pályázat keretein belül megvalósuló Generációk délutánján megjelent érdeklődők. A rendezvény a kialakult vírushelyzet és korlátozások ellenére a megfelelő egészségmegőrzési intézkedések mellett kiemelkedő lehetőséget nyújtott a közösség és minden idelátogató számára a kikapcsolódásra és az önfeledt szórakozásra. A változatos és színvonalas programok között szerepelt a Triola Alapfokú Művészeti Iskola magánének szakos növendékei által előadott musical részletek, a Tápai Ifjú Citerások és a Tiszavirág Citera Együttes, a Tápai Hagyományőrzők, ToP Dance Akrobatikus Rock ’N’ Roll bemutató, Sherin Hastánccsoport és a SZEGED Linedance Klub fellépői is. Gyermekeket egy 8 méteres légvár csalogatta játszani, de a Bűnmegelőzési Központ interaktív mobil játszóházzal míg aTarkabarka Alapítvány kézműves foglalkozásokkal készült a kicsik számára. Megmérettethették rajztudásukat az aszfaltrajzversennyel, amely lezárásaként értékes nyeremények találtak gazdára. Aki pedig megéhezett, annak sem kellett a szomszédba menni a jó ételekért, ugyanis Kószó Zoltán, egy helyi származású vendéglátós sült hallal és sült kolbásszal, míg a Kürtős Finomságok az édes és sós kürtöskaláccsal biztosította számukra a gasztronómiai élményt.

A jó hangulatot tovább fokozta a Szegeden egyre népszerűbb néptáncegyüttes a Suhancok előadása. Az esemény zárásaként pedig egy folkutazásban vehettek részt a kedves érdeklődők az Európa Harmoni(k)ában címmel.

 

Irodalmi színjátszó kör: 2020. július

Előadója színművész pedagógus és ifjúsági szakértő, Horváth Tibor volt. A foglalkozáson résztvevő gyerekek  más és más mese feldolgozásában vehettek részt és annak színpadi eljátszása is a napi programok közé került. A könyvtárban, a foglalkozás keretében saját főhősük kitalálásával saját mesét is készítettek a gyerekek, melyet a nap végén haza is vihettek. Játékpárbajjal és vetélkedőkkel színesítették a foglalkozások közti időt, amellyel egy-egy tábla csokoládét nyertek a gyerekek. Az év végéig még három alkalommal kerül a programok közé az Irodalmi színjátszó kör melynek, befejezéseképpen a karácsonyi műsorban helyet kap a résztvevők által készített előadás.

2019

Gyütt-Mönt Találkozó:

2019. október 20-án 10.00 és 19.00 óra között sor került az I. Tápai Gyütt-mönt találkozóra, amely a tárgyban megnevezett pályázat II. célterület, Tápé részterületén történő első rendezvénye volt. A megnyitóra 10.00 órakor került sor Szécsényi Rózsa helyi képviselőasszony köszöntő szavaival, aki elmondta, hogy a program célja a helyi közösség összetartozásának erősítése, a terület szociológiai adottságaiból fakadó konfliktus enyhítése/megszüntetése. Ezt követte a Grim-Busz Színház gyermekeknek szóló műsora, amely számos gyermeknek és szüleiknek nyújtott feledhetetlen kikapcsolódást. Ugyanezt a célközönséget szolgálta az udvarban kialakított tökfaragó-sarok, ahol képzett szakember segítségével készíthették el kicsik és nagyok az őszi dekorációt, illetve a kézműves program, az arcfestő és a lufihajtogató művész is. A színpadi műsor ebédidőben ért véget, így kiváló időzítéssel megkezdődött a tápai ételkóstoló, amelyet a helyi illetőségű Kószó Zoltán készített el. Mellette lehetőség nyílt a helyi és gyütt-mönt termelők portékáinak megízlelésére is, akik emellett egész napos vásárral kedveskedtek a Tápén élő lakosságnak. Az étel „ledolgozását” segítendő a délután folyamán sor került a Gyöprugi Egyesület táncházára is (Patyi Zsófia szervezésében, aki szintén gyütt-möntnek számít a településen), amelyen fiatalok és idősebbek egyaránt örömmel ropták a tradicionális táncokat.

A délután egyik legmeghatározóbb eseménye Havasi Valéria interaktív workshopja volt az elfogadásról, ahol a különböző illetőségű lakosság közös játéka segítette az egymással való megismerkedést és az egymás iránti megnyílást, befogadást. Szintén a délután fontos eseménye a Tápé értékeiről szóló kapcsos könyv bemutatása, amelyet Hornyik Anna Viola közösségfejlesztő és Szécsényi Rózsa képviselő közösen ajánlottak az itt élők figyelmébe, felhívva a figyelmet arra, hogy a kiadvány bővítésére még van lehetőség: alakítsuk együtt a tartalmat!

A késődélután legszínvonalasabb produkciója a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek előadása volt, amelyet a tápai illetőségű Bánvölgyi Tamás szervezett. A fellépők között a „gyütt-mönt” Kónya Krisztina is megtalálható, aki operett darabokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, de sor került még táncos, prózai és verses bemutatókra is.

Az este zárásaként a Desszert zenekar lépett fel (amelyben szintén van helyi illetőségű tag), igazi nosztalgikus hangulatot varázsolva a Gyütt-mönt találkozó megkoronázáshoz.

Az esemény során egész napos programpont volt a Honismereti Gyűjtemény megtekintése Molnár Mária vezetésével és Patyi Zsófia fotókiállítása.