TOP-6.9.2-16-SG2-2017-00001 „Közösség a közösségben” projekt

A helyi közösségek fejlesztése elsősorban települések, településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti. Ez a társadalmi felzárkózási politikának is fontos eszköze, a közösségi munka hatására az érintett emberek is együttműködnek a problémák megoldásában.

Az intézkedés kapcsán közösségi települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok, továbbá közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása, szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg.

A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi civil társadalom megerősödése segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, erősödik a civil aktivitás, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez való kötődés.

A helyi meglévő (humán) erőforrások felszínre kerülnek, az együttműködések következtében ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a település, települési közösségek életében.

A TOP egyik legfontosabb célkitűzése a fejlesztések integrált módon történő megvalósítása. Jelen pályázat kiemelten támogatja a közösségfejlesztési folyamatok és a partnerségi együttműködés (közösségi tervezés) megvalósítását.

A pályázat fő nyertese a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány (általa pedig a fejlesztésre kerülő városrészek), amelyet 15 éve alapított Szeged önkormányzata, célja az értékteremtő, értékközvetítő kezdeményezések támogatása kulturális, sport, határon átnyúló kapcsolatok és tehetséggondozás tekintetében. Konzorciumi partnere az Alkotó Ifjúságért Alapítvány, mely hasonlóan a tehetséggondozást tűzte zászlajára és számos ingyenes rendezvényt nyújt városszerte korosztálytól függetlenül az érdeklődő közönségnek.

A pályázat jelmondata és címe a „Közösség a közösségben”, mely jól jellemzi azt az értékteremtő munkát, amelyet a nyertesek hivatottak elvégezni a célterületeken.

A pályázat európai uniós forrásokból valósul meg, legfőbb munkatársai a fenti alapítványok elnökein kívül Cserényi Szilvia, projektmenedzser, Goretity Gorán, Goráné Rescsik Anita, Kis-Faragó Balázs és Kőházi Edina közösségfejlesztő munkatársak (korábban Vincze Renáta és Hornyik Anna Viola is látott el feladatokat).

A program 2018 februárjától működik, célja a helyi kezdeményezések feltárása, melyhez természetesen egy igényfelmérés is kapcsolódott, a helyi kulturális értékek konstatálása mellett. Mely tevékenységek támogatottak a lehetőség során? Az igényfelmérés, egy cselekvési terv elkészítése, és – legfőképpen – a programok. Ilyenek például a Tarjáni Napok, Petőfi-telepen a Fitt-telep, vagy Tápén a Gyütt-mönt találkozó.

A hatékonyság miatt minden célterületen kialakult egy-egy Info-pont is (Tarjánban ez annyiban jelentett több újdonságot, hogy ezen a célterületen korábban nem volt közösségi központ) valamint lezajlott az eszközbeszerzés. Természetesen a közösségfejlesztő munkatársak és a projektmenedzser áldozatos munkája mellett köszönet illeti a célterületeken működő közművelődési intézmények vezetőit és munkatársait is, valamint fontos kiemelni az itt tevékenykedő képviselők együttműködő-készségét, így Szécsényi Rózsa, Mészáros Tamás és Szénási Róbert segítségét. Mellettük pedig még a civil szervezetek, az önkéntes segítők és a pályázati szakemberek által nyújtott szellemi támogatást kell mindenképpen megemlíteni.

Az Alkotó Ifjúság Alapítvány által patronált 2-es célterület két rész-célterületből áll: Tápé és Petőfi-telep alkotja. Tápén Goráné Rescsik Anita, míg Petőfi-telepen pedig Kőházi Edina a közösségfejlesztő.

Kedvezményezett neve: Szeged Város Közösségéért Közalapítvány
Projekt címe: Közösség a közösségben
Projekt azonosítószáma: TOP-6.9.2-16-SG2-2017-00001
Szerződött támogatás összege: 144 549 991 Ft
Projekt kezdete: 2018.02.01.
Befejezés dátuma: 2023.12.31.

Lakossági fórum
Időpont: 2022. 10. 26.
Helyszín: Petőfi-telepi Művelődési Ház, 6727 Szeged. Szántó Kovács János u.26
2018 óta van jelen az életünkben a Közösség a közösségben elnevezésű projektünk. A pályázati szakasztól egészen a megvalósítás végéig jutottunk el közösségünkkel,
kollégáinkkal, önkénteseinkkel. A lakossági fórum azt a célt szolgálta, hogy egy átfogó képet adjunk a mögöttünk álló időszakról, benne a folyamatokról, akcióinkról, rendezvényeinkről, illetve közösen beszéljük
meg, milyen módon, milyen formában tudjuk életben tartani ezt a nagyszerű kezdeményezést a pályázati forrás nélkül, a projekt tapasztalatait felhasználva.

Harmadik akció: Honnan – hová – kivel – hogyan?
Időpont: 2022. július 26. 8:30 – 12:00
Helyszín: Szeged, Belvárosi mozi
Szeretettel vártuk az érdeklődőket Márki Gábor (Gedzo) Generációs Mozitörténet – A fekete- fehér filmtől napjainkig gyermekeknek és felnőtteknek című előadására. Az előadáson kívül interaktív mozitörténeti kiállításon vehettek részt a megjelentek. Ez a program kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy a fiatalabb generáció is megismerhesse a korábbi filmes kultúrát, ezáltal hidat képezve az idősebb generáció felé. Minden résztvevőnek nagyon tetszett az előadás, a film- és mozi múzeum és a levetített örök klasszikus mesefilm is.

Gyereknap másként – a főzés jegyében!
Időpont: 2022. május 21. 9:00 – 14:00
Helyszín: Szeged, Fő tér játszótér és kosárlabda pálya
Szombat délelőtt került megrendezésre a Gyereknap másként –a főzés jegyében! nevet viselő program, ahol sokszínű gyereknapi kavalkád és számos játéklehetőség várta a kilátogatókat a játszótéren és kosárlabda pályán. Reggel 8 órakor a telep első családi pörköltfőző versenyén kiosztásra került a hús. 3-5 fős csapatok – családok előzetesen a Művelődési Házban regisztráltak. Ezt követően szépen lassan egész Petőfitelepet pörkölt illatfelhő lepte el. A családokat egész délelőtt várta az ugrálóvár, az arcfestés, lovaskocsikázás, kézműves foglalkozások, fából készült népi játékok, aszfalt rajzverseny és számos ajándékok. 10 órától a Fire fantasy zsonglőr csapata kápráztatta el a kicsiket és nagyokat. A bemutató után egy órán áll tanulhattak tőlük a vállalkozó szellemű fiatalok. Mindenki fantasztikusan érezte magát az egész délelőtt tartó Gyermeknapi mulatságon. A rendezvény zárásaként kihirdettük a főzőverseny díjazottjait, akik a helyezésnek megfelelően megkapták az ajándék kosarukat, melyet a pályázatból finanszíroztunk. Az eseményem minden korosztály megtalálta a neki megfelelő programot és kikapcsolódást.

Tavaszi közlekedésbiztonsági esemény szemétszedéssel
Időpont: 2022. május 7. 9:00 – 13:00
Helyszín (regisztráció): Szeged, Petőfitelep, Fő tér
A rendezvény célja, hasonlóan a korábbi hasonló eseményekhez, az volt, hogy megtisztítsuk a lakókörnyezetünket az illegálisan elhelyezett szeméttől, és felhívjuk a lakosság figyelmét a szabályos és balesetmentes közlekedés fontosságára. A szemétszedők szép számban gyülekeztek a Fő téren. Összefogtak, és elkötelezték magukat a környezetük tisztán tartása mellett. Mindannyian kesztyűt és szemeteszsákokat használtak, és lelkesen dolgoztak együtt, hogy eltávolítsák a szemetet az utcákról, közterületekről. A Göndör sorról érkezett idén is a legtöbb szemét. Az esemény eredményeként a környezet sokkal tisztább lett, és a résztvevők büszkén tekintettek a közösségi erőfeszítésre, amelynek eredményeként szebbé tették a környezetüket. A szemétszedéssel párhuzamosan a Fő téren a tápéi polgárőrök segítségével közlekedésbiztonsági tanácsokat hallgathattak meg a résztvevők és KRESZ TOTÓ-t tölthettek ki. Az előadások és a KRESZ-TOTÓ célja az volt, hogy a résztvevők megfelelő tájékoztatást kapjanak a közlekedési szabályokról és biztonságos közlekedésről.

„Még időben” prevenciós egészség nap
Időpont: 2022. március 19. 10:00 – 13:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház
A rendezvény egyik legfontosabb feladata, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a helyes táplálkozásra, az orvosi vizsgálatok fontosságára. A szűrővizsgálatok célja, hogy az eddig fel nem ismert betegségekre fényt derítsen, mivel ezáltal lehet a leghatékonyabban, és a leggyorsabban kezelni a kialakulóban lévő betegségeket. A rendezvényen a résztvevők nem csak szűrővizsgálatokon vehettek részt hanem interaktív előadást is hallgathattak „Miért fontos a véradás” címmel. Ezen felül még véradásra is volt lehetőség.

Őszi szemétszedés
Időpont: 2021. szeptember 25. 9:00 – 13:00
Helyszín: Szeged, Petőfitelep, Fő tér
A rendezvényen elsősorban szerettük volna az emberekben tudatosítani a környezettudatosság
fontosságát és a közlekedés biztonságát.
Nagy örömünkre szolgál, hogy sokadik közlekedésbiztonsági-szemétszedési akciónkat szervezhetjük meg, immár a pályázat keretein belül. A program során a tápéi polgárőrök közlekedésbiztonsági-bűnmegelőzési témákban tartottak kiscsoportos beszélgetéseket. A szemétszedésben résztvevők alapos munkát végeztek, minden apró eldobált cigaretta csikket is felszedtek a Fő tér környékén. A Göndör soron is volt mit összeszedni, sajnos sokan hulladéklerakónak használják a területet. A gyönyörű napsütésben gyorsan haladt a munka, megtisztítva ezzel és szebbé téve Petőfitelepet.

FITTELEP
Időpont: 2021. szeptember 4.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi, Fő tér, Kosárlabdapálya és játszótér
A rendezvény reggel 9 órakor kezdődött a sportpályán.
A Fő tér különböző pontjaira települtek a sportok és vele együtt az eredményekben gazdag sportolók is.
Sportok, amiket kipróbálhattak a résztvevők:
-tollaslabda (Pápai Balázs és Bálint)
-kosárlabda (FLY Addiction Team)
-súlyemelés (Nagy Péter, Olimpia 7 helyezett)
-squash (fallabda) (Kohlrusz Balázs magyar utánpótlás szövetségi kapitány)
-judo ( Kopasz Fanni és Bence)
A versenyzőkkel nemcsak sportolni lehetett, de Ő maguk is segítettek a sportok kipróbálásban és beszélgetni is lehetett velük. Elmesélték az érdeklődőknek, hogy Ők miért ezt a sportot választották, és milyen pozitivitásai vannak a rendszeres testmozgásnak. Moderátor: Máté Roland
A rendezvény egész ideje alatt ugrálóvár, zsonglőr, játszóház, vattacukor várta az érdeklődőket. A tervezetteknek megfelelően valóban elsősorban gyermekes családok éltek ezzel a lehetőséggel, de a közönség sorai között minden korosztály megtalálható volt.

„Még időben” prevenciós egészség nap
Időpont: 2021. július 24.-e 10:00 – 13:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház udvara
A rendezvény egyik legfontosabb feladata, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a helyes táplálkozásra, az orvosi vizsgálatok fontosságára. A szűrővizsgálatok célja, hogy az eddig fel nem ismert betegségekre fényt derítsen, mivel ezáltal lehet a leghatékonyabban, és a leggyorsabban kezelni a kialakulóban lévő betegségeket. A rendezvény az egész család számára nyitva állt. Amíg a szülők egy biogazdásztól és természetgyógyásztól tudhatták meg a helyes biogazdálkodás minden fortélyát, addig a kicsiket a Karitáció Alapítvány Bohóc doktorai játékosan vizsgálták meg- természetesen az ajándék sem maradhatott el. Míg a gyermekeket lefoglalták, a szülők a művelődési ház nagytermében a véradás fontosságáról egy előadáson vehettek részt, majd vért is adhattak a kisteremben.

III. Szabadtéri filmvetítés
Időpont: 2021. július 10.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Fő téri sportpálya
A „kertmozi” a Főtéren lévő kosárlabda pályán került megrendezésre. Az emberek a tavaszi megszorítások miatt alig várták, hogy megrendezzük az általuk annyira szeretett Kertmozit. Négy retro film közül választották ki az itt lakók az Kemény kalap és krumpliorr örök klasszikus filmet. Amely egyrészt nosztalgikus emléket idéz az idősebb és fiatalabb felnőtt korosztályban, másrészt újdonságot jelenthet az ő gyermekeinek. A tervezetteknek megfelelően valóban elsősorban gyermekes családok éltek ezzel a lehetőséggel, de a közönség sorai között minden korosztály megtalálható volt. Az itt lakók már a vetítés megkezdése előtt fél órával gyülekeztek, és a várakozást a gyerekek közös játékkal, a felnőttek baráti beszélgetéssel töltötték. Popcornt és szénsavmentes ásványvizet osztottunk a résztvevőknek.

Honnan – hová – kivel – hogyan? rendezvény
Időpont: 2021. június 10. 17:30 – 19:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház nagy terme
Dr. Gyarmathy Éva főiskolai docens, szakpszichológust hívtuk a soron következő előadásunkra Okos eszközök okos használata, XXI. századi lehetőségek címmel. A beszélgetésre nagy volt az érdeklődés, azonban a résztvevők számát a COVID-19 világjárvány miatt korlátozni kellett. Mivel a pandémia utáni első zárt teres előadásról volt szó, ezért minden aktuális intézkedést betartottunk (távolságtartás, maszk-viselés, kézfertőtlenítő, stb). A beszélgetés végén a pszichológus asszonynak fel lehetett tenni egyénileg is kérdéseket, illetve kérésre könyvet is dedikált. Az előadásra elsősorban szülők és pedagógusok jöttek el, akik az előadást nagyon pozitívan értékelték.

Együtt a család – Nem csak gyereknap – Legyen a zene mindenkié!
Időpont: 2021. június 05. 9:00 – 13:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep Művelődési Ház udvara
Szombat délelőtt került megrendezésre a Legyen a zene mindenkié! nevet viselő program, ahol sokszínű zenés gyereknapi kavalkád és számos játéklehetőség várta a kilátogatókat a Petőfi- telepi Művelődési Ház udvarán. Kalap Jakab előadása után a Triola Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek hangszerbemutatóját és színpadi műsorát lehetett megnézni. A családokat egész délelőtt várta a lufihajtogatás, az ugrálóvár, az arcfestés, lovaskocsikázás, kézműves és tűzzsonglőr foglalkozások, fából készült népi játékok, fotózkodási lehetőség és számos ajándék. A gyereknapon a Karitáció Alapítvány vidám bohócdoktorai is mosolyt varázsoltak a gyerekek arcára, ahol egy családi játszóház keretein belül együtt vetélkedhettek a nagyszülők, szülök és csemetéik.

Közlekedésbiztonsági nap
Időpont: 2021. június 05.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep, Fő tér kosárlabdapálya
A programon biciklis KRESZ-TOTÓ kitöltésével felelevenítették a közúti közeledés szabályait a látogatók, amelyet láthatósági mellénnyel és első és hátsó kerékpárvilágítással jutalmaztunk. A családok kerékpárjait ingyenesen vizsgálták át a szakemberek. A Bűnmegelőzési Központ mobil játszóháza segítségével a gyerekek játékosan sajátíthatták el a közlekedés és közbiztonság szabályait, Remek időtöltés volt ez a családoknak, amelyet már második alkalommal rendeztünk meg a Fő téren. A rendezvényen elsősorban kisgyermekes családok vettek részt, az iskola közelsége miatt is, de nem voltak restek az idősek is átnézetni kerékpárjaikat.

Közlekedésbiztonsági akció szemétszedéssel
Időpont: 2020. október 24.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep, Fő tér
Szemétszedéssel kiegészített közlekedésbiztonsági akcióra hívtuk a petőfitelepi lakosokat 2020.10. 24-én szombaton délelőtt 9 órai kezdettel. A rendezvény célja volt, hogy megtisztítsuk a lakókörnyezetünket az illegálisan elhelyezett szeméttől, és hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a szabályos balesetmentes közlekedésre. A rendezvényen egyrészt közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési tanácsokat kaptak a résztvevők, másrészt a környezettudatosság jegyében szemétszedés volt a program, nyereményekkel. KRESZ tudásukat a résztvevők TOTÓ kitöltésével tesztelhették. A bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági tanácsadás kis csoportokban vagy egyénileg történt, az alábbi témakörökben a Tápéi Polgárőrség közreműködésével.

Bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági nap
Időpont: 2020. október 21.
Helyszín: Szeged, Petőfitelep, Fő tér
A Szív napi bűnmegelőzési és közbiztonsági akció eredetileg a szív napi programokhoz kapcsolódott volna, azonban ez a COVID-19 járvány miatt elmaradt. A program pótlására most került sor egy őszi bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági nap keretében. Ezen a napon tartják világszerte a „Földünkért Világnapot”, ahol a bolygónk védelmére hívják fel a figyelmet az aktivisták. Ebben a rohanó világban különösen fontos, hogy kiszakadjunk a mindennapi monotonitásból, amihez elég egy jól felszerelt kerékpár is. 30 perc biciklizés nem csak hogy kielégíti a szervezet napi szükséges mozgásigényét, de még Földünkért is sokat tehetünk, hiszen csökkenhetjük a károsanyag kibocsátást, és ezáltal egy élhetőbb világot teremthetünk. A kerékpárok javítását és átvizsgálását a SzegedBike Kerékpár Márkabolt és Szerviz kiváló szakemberei végezték. A résztvevők a Tápéi Polgárőrség bevonásával és közreműködésével kisebb előadásokat és tanácsokat hallhattak bűnmegelőzés és közlekedésbiztonság témakörökben. Bemutatásra kerületek olyan eszközök és módszerek, amelyek segíthetik a biciklis közösséget a biztonság növelésében, például a megfelelő kerékpárzárolás, a láthatósági felszerelések használata és a biztonságos parkolás. TOTÓ-t tölthettek ki a rendezvényen megjelent kicsik és nagyok a biciklizés KRESZ szabályaival kapcsolatban, illetve kerékpáros akadálypályán mérhették fel ügyességüket.

Együtt a család – nem csak gyereknap
Időpont: 2020. szeptember 19.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep, Fő tér
A program Petőfi-telep, Fő téren lévő játszótéren és kosárlabdapályán került megrendezésre. Reggel 8:30-kor már kezdtek gyülekezni a családok a játszótéren. Ekkor már a bohócdoktorok vidám játékokkal várták a térre kilátogatókat. Az óriás ugrálóvár már fel volt fújva, a Halloween-i tököket elkezdték előfaragni, a csillámtetováláshoz minden sablont és csillámpor kipakolásra került, a lufihajtogató is készen állt, hogy szebbnél-szebb figurákat hajtogasson kicsiknek és nagyoknak. Időközben a lovaskocsi megérkezett, és várta mikor jönnek a családok, hogy elvihesse Őket barangolni a városrészben.
Fellépők:
• 10:30-tól a Kozmosz Egyesület Akrobatikus Rock & Roll Tánciskola bemutatója,
• 11:30-tól Tálas Péter Csongor bűvész,
• 12:00-tól Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapata lépett fel,
és maradt együtt játszani a kilátogató családokkal. A kitelepített népi játékok is elnyerték a kicsik és nagyok tetszését.
A tervezetteknek megfelelően elsősorban gyermekes családok éltek a rendezvény nyújtotta lehetőségekkel.

FITTELEP
Időpont: 2020. augusztus 15. 14:00 – 18:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház udvara
A FITTELEP rendezvényen 5 parasportolóval ismerkedhettek meg és sportolhattak együtt a résztvevők. -Szilágyi Erzsébet kézilabdázóval kézilabdázhattak, -Farkas László kerekes székes rugby-sel az általa elhozott kerekesszékekkel akadálypályán mehettek végig a vállalkozó szellemű kicsik és nagyok -Major Endre asztaliteniszezővel pingpongozhattak az érdeklődök -Mocsáry Bence trialonossal előre elkészített érzékenyítő feladatlapot tölthettek ki a résztvevők – Vereczkey Zsolt úszóval, pedig szájjal festhettek. A rendezvény délután 2-kor kezdődött a Művelődési ház udvarán. A sportolókkal Máté Roland – szintén fogyatékkal élő rádiós műsorvezető – interaktívan beszélgetett. A testmozgáshoz energiát az egészséges ételek adták, melyet minden látogató megkóstolhatott a különböző standoknál. A gyerekeket is izgalmas programok várták, sportolási lehetőségek, szájjal festés, vagy éppen egy ugrálóvár. Emellett Kurucsai Szabolcs Elvis nevű vakvezető kutyája segítségével érzékenyítést is tartott a jelentkezőknek. A tervezetteknek megfelelően elsősorban gyermekes családok éltek a rendezvény nyújtotta lehetőségekkel. A FITTELEP célja, hogy az emberek elfogadják a testi fogyatékosságot, és megpróbálják a fogyatékkal élőket hétköznapi emberként kezelni.

„Még időben” prevenciós egészség nap
Időpont: 2020. augusztus 1. 14:00 – 18:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház nagyterme és udvara
A rendezvény egyik legfontosabb feladata volt, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a helyes táplálkozásra, az orvosi vizsgálatok fontosságára. A szűrővizsgálatok célja, hogy az eddig fel nem ismert betegségekre fényt derítsen, mivel ezáltal lehet a leghatékonyabban, és a leggyorsabban kezelni a kialakulóban lévő betegségeket. A rendezvény az egész család számára nyitva állt. Amíg a szülők egy biogazdásztól és természetgyógyásztól tudhatták meg helyes biogazdálkodás minden fortélyát, addig a kicsikket a Karitáció Alapítvány Bohóc doktorai játékosan vizsgálták meg- természetesen az ajándék sem maradt el. Míg a gyermekeket lefoglalták, a szülők a művelődési ház nagytermében egy dietetikus és egy baleseti mentős előadásán vehettek részt. Míg előbbi az egészséges táplálkozás és az ételallergiák rejtelmeibe engedett betekinteni, az utóbbi a nyári szünet, a nap, és a vízparti nyaralás veszélyeire, és odafigyelésére hívta fel a figyelmet és bőrgyógyászati szaktanácsadást nyújtott. Az előadások előtt, alatt és után, az udvarra kitelepülőknél lehetett egyéb hasznos tanácsot kapni a különböző egészségügyi témákban.

Negyedik akció: Szabadtéri filmvetítés
Időpont: 2020. július 11.
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Fő téri sportpálya

A „kertmozi” a Főtéren lévő kosárlabda pályán került megrendezésre. Négy retro film közül választották ki az itt lakók az Égigérő fű című (1979) örök klasszikus filmet. Amely egyrészt nosztalgikus emléket idéz az idősebb és fiatalabb felnőtt korosztályban, másrészt újdonságot jelenthet az ő gyermekeinek.
A tervezetteknek megfelelően valóban elsősorban gyermekes családok éltek ezzel a lehetőséggel, de a közönség sorai között minden korosztály megtalálható volt. Az itt lakók már a vetítés megkezdése előtt fél órával gyülekeztek, és a várakozást a gyerekek közös játékkal, a felnőttek baráti beszélgetéssel töltötték.
Popcornt és szénsavmentes ásványvizet, szúnyogriasztót osztottunk a résztvevőknek.

Harmadik akció: Honnan – hová – kivel – hogyan?
Időpont: 2019. december 7. 18:00 – 21:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telepi Művelődési Ház nagy terme
A rendezvényen Soma Mamagésa tartott az előzetesen regisztrál résztvevőknek előadást. A női szerepek megélésével, a nőiességünkben való kiteljesedés lehetőségével illetve a párkapcsolat mint közös fejlődés témakörével kapcsolatban.
A Művésznő az előadás megkezdése előtt egy fél órával érkezett meg a művelődési házba, majd közel kétórás beszélgetős estet tartott a nézőtéren ülő, javarészt női nézőkkel és hallgatókkal, majd dedikálásra is sor került.

Második akció: FITTELEP
Időpont: 2019. szeptember 08. 9:00-18:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep, Fő tér
A rendezvény a Fő téren lévő játszótéren és kosárlabda pályán, a Petőfi-telepi Művelődési Házban és az iskola tornatermében került megrendezésre. Reggel 9 órakor kezdtek gyülekezni az emberek a játszótéren. Elkezdődött a regisztráció a délelőtti futásra és a délutáni sporteseményekre. A futásra kicsik és nagyok egyaránt érkeztek. és még családok is. Családi (1400m) – és egyéni futásban (2800m) lehetett nevezni. A futást követően a Flip Unit Team tartott BMX bemutatót, aminek befejeztével elkezdődött a kosárpályán egy kerékpáros ügyességi verseny. A versenyben különböző feladatokat kellett teljesíteni, időre. Az alsó-és felső tagozatos gyereket külön kategóriában versenyeztettük. 12 órától 14 óráig ebédszünetet tartottunk, majd délután újabb versenyek és bemutatók kerültek megrendezésre. 14 órától érkeztek a kézművesek, az ugrálóváras, és az egészségügyi szűrést végző szakemberek.
14:30-tól folyamatosan felléptek és bemutatót tartottak az alábbi sportegyesületek:
• Kozmosz Egyesület Akrobatikus Rock&roll tánciskola bemutató
• Fly Addiction Akrobatikus Extrém kosárlabda bemutató
• All You Need Dancestudió bemutató
• Combat Kick-Boksz csoport bemutató
• Kolibri Fitness felnőtt zumba és jumping bemutató
• Ritmus Tánc- és Fitnes stúdió bemutató
A bemutatókat lábbalhajtós járgányok versenye és az iskola tornatermében megrendezésre kerülő teremfoci követte és zárta.

Első akció: Szabadtéri filmvetítés
Időpont: 2019. augusztus 03. 20:00 – 22:00
Helyszín: Szeged, Petőfi-telep, Fő tér
A „kertmozi” a Főtéren lévő kosárlabda pályán került megrendezésre. A megadott filmlistáról közösségi részvétellel történt meg a levetítésre kerülő film kiválasztása. A Szeleburdi vakáció magyar film (1987) formájában egy olyan alkotás került bemutatásra, amely egyrészt nosztalgikus emléket idéz az idősebb és fiatalabb felnőtt korosztályban, másrészt újdonságot jelenthet az ő gyermekeinek. A tervezetteknek megfelelően valóban elsősorban gyermekes családok éltek ezzel a lehetőséggel, de a közönség sorai között minden korosztály megtalálható volt. A közöség már a vetítés megkezdése előtt egy órával gyülekezett, és a várakozást a gyerekek közös játékkal, a felnőttek baráti beszélgetéssel töltötték.