Szent-Györgyi Albert Agóra Heller Ödön Művelődési Ház

A Heller Ödön Művelődési Ház tevékenységével meghatározó szerepet tölt be a település közművelődési életében. Alkalmazkodik közvetlen környezete művelődési igényeihez, elvárásaihoz és kielégíti a lakosság művelődési igényeit. Tartalmi munkája igen sokrétű és változatos. Programokat, rendezvényeket szervez kiemelten kezelve a rétegművelődést és felvállalva a kulturált szórakozást. Nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására és azok kibővítésére, megújítására.

A művelődési ház története:  

1958. február 2-án avatták fel ünnepélyesen az akkor még Juhász Gyuláról elnevezett Művelődési Otthont. A művelődési házat, vagy ahogyan akkoriban mondták, a „Kultúrt”, kalákában építették föl a tápai emberek, és mindig is a magukénak érezték.

Mozi működött benne, a falu apraja-nagyja örömére. Minden tápai fiatal lakodalma is e falak között zajlott. Itt alakítottak klubot a nyugdíjasok, később a házasok is.  Itt próbálhatott a népi együttes és kisegyüttese, melyeknek az elmúlt évtizedek alatt sok száz falubéli volt a tagja; itt működött és kezdte meg gyűjtőmunkáját a Honismereti szakkör, itt dolgozott a Hímzőkör, – tette mindenki a dolgát Tápé színes és gazdag hagyományvilágának, népművészetének megőrzéséért és átörökítéséért. 1989-ben vette fel a művelődési ház Heller Ödön, Tápé neves, festőművészének nevét.

A művelődési ház épülete 1992-re mind funkcionálisan, mind formai vonatkozásában méltatlanná vált a településhez, ezért bővítése és korszerűsítése elodázhatatlanná vált. A művelődési ház rekonstrukciójának első üteme hivatalosan 1999. január 21-én fejeződött be. A több ütemben felújított, közel 850 négyzetméteres művelődési ház 2004-ben készült el, hivatalos átadó ünnepségére 2004. május 28-án került sor. Tápén magas kultúrája van a hagyományőrzésnek, a helyiek igen erős identitástudattal rendelkeznek. A Tápéi Hagyományőrző Egyesület hivatott a helyi kultúra megőrzésére. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy ez a hely az itt élő emberek számára találkozási pont lehessen – eszmecserére, alkotó művészi tevékenységre, a kultúra értékeinek közvetítésére, minőségi kikapcsolódásra, szórakozásra. Jelenleg is itt működik a Gyékényes Műhely, a Hagyományőrző Egyesület, a Honismereti Gyűjtemény. Rendszeresek a helyi alkotók kiállításai és számos klub fogadja az érdeklődőket a babáktól a nyugdíjasokig. Persze voltak változások a művelődési ház életében. Néhány rendezvény, amely kezdetben még itt kapott helyszínt, s innen nőtte ki magát később – csakúgy, mint ahogy a biztos otthonból fejlődni indul a gyermek. Ilyen például a Falunapok, a Tarhonya Fesztivál…

 

Általános adatok:
Adószám: 15484701-2-06
Bankszámlaszám: 12067008 – 01333300 – 00100004
Számlavezető pénzintézet megnevezése: Raiffeisen Bank Zrt.
Költségvetési intézmény PIR száma: 764 498
  • Cím: H-6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20-22.
  • Telefon: +36 (62) 317 245
  • E-mail: info@hellerodonmh.hu
    hellero.muvhaz@int.ritek.hu
  • Web: www.hellerodonmh.hu
  • Facebook: hivatkozás