Tápai Hagyományőrzők

Tel: +36 (62) 317 245
E-mail: tapaihagyomanyorzo@gmail.com
Honlap: http://www.tapaihagyomany.hu
Az egyesület tevékenységei:

A tápai folklóranyag tudatos, folyamatos feltárása, nemzedékről-nemzedékre történő módszeres gyűjtése és ápolása az 1910-es években kezdődött meg. 1934-ben megalakult a tápai Gyöngyös Bokréta, amely a népdalok mellett a helyi tánc-, játék- és szokáshagyományokat is őrizte. Citera volt szinte minden házban, de egyre kevesebben játszottak rajta.

A Tápai Népi Együttes 2005-től a Tápai Hagyományőrző Egyesület keretén belül működik. 2006-ban elkészítették a tápai népdalcsokrokat tartalmazó CD felvételüket. Szalkai János vezetése alatt számos külföldi vendégszereplésen vettek részt és építették a Kárpát-medence magyarságával a kulturális kapcsolatokat. Az Együttes 2011-ben vette fel a Török József Hagyományőrző Együttes nevet, ezzel tisztelegve az egykori vezető négy évtizedes szakmai munkássága előtt.

Napjainkban is ugyanazok a céljaik, mint a kezdetekkor: megőrizni népművészetünket, egyedülálló népi hagyományainkat, megismertetni a nagyvilággal és átadni az utókor számára. Vezetőjük: Széll Zoltán

Tápai Hagyományőrzők