Gyékényes műhely

Tel: +36 (62) 317245
E-mail: %20hellero.muvhaz@int.ritek.hu
Honlap: http://www.torgiz.hu/gyekenyrol.html
Az egyesület tevékenységei:

A gyékény felhasználása Tápén olyan szintűre fejlődött, hogy az élet minden területét beszőtték, átfonták a gyékény­szálak, a bölcsőtől a sírig elkísérve meg­mun­káló népét. A tiszai sószállítás, dohánykereskedelem fontos megrendelője volt a padló­gyékény­nek. A házban padtakarónak, falvédőnek, ágyba szalmazsák alá, az ablakba tették a nagy hideg ellen. Csirkék alá tették, terményt öntöttek rá, használták kocsi­takarónak. A piaci kofák gyékénnyel bélel­ték bódéjukat, ülőhelyükre, a lábuk alá gyékényt tettek. De készültek belőle szövött szatyrok sokféle méretben, papucs, csizma, kanalas, kaptár, lábtörlő, szék.

Az 1999 tavaszán megalakult Gyékényes Műhely, majd 2005-től a Gyékényből Szőtt Egyesület célja bebizonyítani, hogy a hagyományt megőrizve és megújítva, napjainkban is megállja helyét ez az egy­szerű, szép, környezetbarát, sokolda­lúan felhasználható természetes anyag. A műhely vezetője, Török Gizella ipar­művész a szülőföld és a család hagyo­mányát művészi szintre emelve kelti életre a gyékényt, és a világon egyedül­állóan alkot szobrokat az egyszerű vízparti növény­ből.

A műhely állandó kiállításának folyama­tosan bővülő anyaga egyszerre reprezen­tálja a gyékény hagyományos felhaszná­lását és a jövőbe mutató alkalmaz­hatóságát. Minden évben ősszel országos, illetve nemzetközi találkozóra invitálják a sző­hető-fonható szálas anyagok mestereit és az érdeklődőket, mely rendezvényhez nyil­vános alkalmi kiállítás is kapcsolódik a helyiek és a vendégek munkáiból. A kiállítás megtekinthető: a művelődési ház nyitva tartási idejében.

Gyékényes műhely