Szegedi KultúrKörKép

Szegedi KultúrKörKép

A Magyar Kultúra Napját 1989. óta ünnepeljük minden évben január 22-én így emlékezve meg arról a magasztos tényről is, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratának letisztázását. Ez az ünnep alkalmat nyújt arra, hogy áttekinthessük magyarságunk hagyományait, múltunkat, tárgyi és szellemi értékeinket és mi sem lehetne erre jobb helyszín ilyenkor, mint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső művelődési ház. Sajnos a kialakult járványügyi helyzet bezárásra kényszerítette a kulturális intézményeinket is, de ez nem lehet akadálya a méltó megemlékezésnek, amely most így áttevődik az online térbe.

A hét lakóterületi művelődési ház ezért január 18-24-ig egy rendezvénysorozatot szervez.  Az adott időszakon belül, minden művelődési ház választott egy napot, amelyen megoszt egy facebook posztot, amelyben bemutatja hogyan ápolja, építi a magyar kultúra egy-egy szegmensét.  Az adott online kulturális eseményt, minden résztvevő művelődési ház elérhetővé teszi saját követői számára is.

Január 18-án a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház „Áldjuk, amit örökségül kaptunk – hitünkkel és hagyományainkkal Szentmihály kultúrájáért” címmel a település helytörténeti kutatásait felhasználva filmben mutatja be a múlt és a jelen kapcsolatát.

Január 19-én a Kecskési Művelődési Ház, amely több évtizede ad otthont és ápolja a néptánc hagyományokat, a  Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Délikert Möndörgő Néptáncegyüttes munkájába ad betekintést. Az elmúlt években a két táncegyüttes közösen is több nagysikerű darabot adott elő, ezekből lesz látható egy kis ízelítő.

 

Január 20-án a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház „Tápé értékei – kultúra és hagyomány a településen” címmel bemutatja a Gyékényes műhely, a Tápai Hagyományőrző Egyesület és a Tápai helytörténeti gyűjtemény munkáját és értékeit.

 

Január 21-én a Tömörkény István Művelődési Ház a „Szőregi Teadélutánok” programsorozat részeként Szőregi kultúrszelet címmel – egy izgalmas diskurzust tesz közzé Bene Zoltán íróval  Szőreg, a színház és az irodalom kapcsolatáról. Kitérve a Móra Ferenc Népszínház szőregi jelenlétére, előadásaira; Péter László irodalomtörténész szőregi munkásságára; valamint Bene Zoltán Isten, ítélet című regényre.

Január 22-én a Bálint Sándor Művelődési Ház, amely a „Költészetünk–évszázadaink” költemény–hangverseny sorozattal ünnepli a Magyar Kultúra Napját, immár huszonhetedik alkalommal, ezúttal az online térben emlékezik ebben a formában az ünnepről. Az irodalmi összeállítás az adott évben évfordulós magyar költőkről emlékezik meg. Közreműködnek: Antal Anikó és Kiss Ernő.

Január 23-án a színes kulturális kínálatot nyújtó Petőfi-telepi Művelődési Ház egy zenés pódiumbeszélgetés keretei között mutatja be a 2021. év „Szeged Kultúráért” díj egyik kitüntetettjét.

Január 24-én a helyi identitástudat erősítésében is élen járó Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház egy könyvbemutatóval emlékezik meg a jeles napról. A Dorozsmai Füzetek helytörténeti kiadvány sorozatának 26. részéről beszélget a szerző Szentes Bíró Ferenc Vass József lokálpatriótával. A kiadvány az: Emlékőrző kültéri alkotások Kiskundorozsmán címet viseli.

Az online rendezvénysorozat minden eseménye elérhető lesz a hét művelődési ház facebook oldalán a www.szegedimuvhazak.hu  honlapján (https://szegedimuvhazak.hu/?p=346) a Szegedi KultúrKörKép program részeként, valamint Youtube-on az alábbi linken:

https://youtu.be/RHkCdRNGO54